Covid-19 ANTİKOR TESTLERİ
Aşıların temel amacı vücudun virüse karşı bağışıklık kazanmasını sağlamaktır. Ülkemizde uygulanmaya başlanan Sinovac aşısı geleneksel yöntem olan inaktif virüs tekniğinde üretilmiştir. Enfekte etme özelliğini yitirmiş ölü virüslerin kişiye enjekte edilmesi suretiyle kişinin bağışıklık kazanması amaçlanmaktadır. Sinovac aşısının faz 3 çalışmaları sonucunda etkinlik oranı %83,5 olarak açıklanmıştır.
Antikorlar, bağışıklık sisteminin vücuda zararlı olabilecek tehditleri tanıyarak, ortadan kaldırmasına yardımcı olan protein yapısında immünglobulinlerdir. SARS-CoV-2 antikor testleri semptom göstermeyen veya iyileşmiş kişiler de dahil olmak üzere virüse maruz kalmış olan kişileri tanımlamada ve aşılanmış bireylerin aşı sonrası bağışıklık gelişiminin gösterilmesinde kullanılan testlerdir.
Kişinin Sars-Cov-2 IgG testinin pozitif çıkması kişinin daha önce virüs ile enfekte olduğuna işaret ederken Sars-Cov-2 IgM testinin pozitif çıkması ile aktif olarak virüs ile enfekte olduğunu göstermektedir.
Koronavirüs ile enfekte olan insanların semptomları kişiden kişiye çok farklılık gösterdiğinden, kimin maruz kaldığını göstermek açısından antikor testleri önemli bir yere sahiptir. Koronavirüs pandemisi süresince toplumsal bağışıklık oranını bilmek mücadelede doğru stratejiler geliştirmek açısından çok önemlidir. Örneğin kısıtlı aşı kaynaklarında, aşılama önceliğini belirlerken toplumdaki antikor negatif kişileri saptayarak bu kişilere aşılama önceliği vermek izlenecek yollardan biri olmalıdır.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), serolojik testler için üç kullanım durumu olduğunu bildirmiştir:
Koronavirüsler adını taç gibi görünen sivri çıkıntılardan alır ve dört ana yapısal proteine sahiptir: Spike (S), membran (M), zarf (E) ve nükleokapsid (N) proteinleri (Şekil 1). SARS-CoV-2 koronavirüse karşı bağışıklık tepkisini belirlemek için bu proteinlere karşı oluşan doğru antikorları hedeflemek önemlidir.
Koronavirüs,. Bu virüs hücreleri kopyalamak ve istila etmek için birçok farklı protein kullansa da, “spike proteini” bir reseptöre bağlanmak için kullandığı ana yüzey proteinidir. Covid-19 virüsü kendi spike proteinlerinin reseptör bağlanma bölgesini (RBD) kullanarak konakçı hücredeki anjiyotensin dönüştürücü enzim 2'ye (ACE2 reseptörü) yüksek afinite ile bağlanır.
Spike proteini hücre reseptörüne bağlandıktan sonra, viral membran insan hücre membranı ile birleşir, bu da virüsün genomunun insan hücrelerine girmesine ve enfeksiyonun başlamasına neden olur. Çalışmalar ayrıca, S proteininin viral bağlanma, füzyon ve girişte çok önemli bir rol oynadığını ve antikorların ve aşıların geliştirilmesi için bir hedef olarak kabul edilebileceğini göstermiştir. Ek olarak, araştırmalar konak hücresine girişten sorumlu tek protein olan S proteininin, nötralize edici antikorları ortaya çıkaran ana antijen olduğunu göstermektedir ve bu nedenle S proteini antikor saptama testlerinde en iyi hedef bölge olarak görünmektedir.
SARS-CoV-2 ile karşılaşmış, hastalığı farketmeden (semptomsuz) geçiren ve hastalanarak iyileşmiş kişilerde herhangi bir zamanda yapılabilir. Aşı olanlarda ise 2. Doz aşıyı olduktan 15 gün sonrasında immünglobulin G (IgG) testi yapılabilir.
Beckman Coulter, Access SARS-COV-2 IgG:
IgM: Hassasiyet: %90 Özgüllük: %100
IgG: Hassasiyet: %92 Özgüllük: %98
İzmir, Koronavirüs pandemisinden en yoğun etkilenen illerin başlarında gelmektedir. İzmir’de 25 yıldır toplam 4 şubesi ile Karşıyaka, Alsancak ve Bayraklı lokasyonlarında hizmet vermekte olan Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu ileri teknoloji cihazları, yüksek klinik hassasiyeti, uzman kadrosu ile hızlı ve güvenilir sonuç vermeyi hastalarına garanti etmektedir. Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu’nun iletişim bilgilerine aşağıdaki link üzerinden ulaşabilir, dilerseniz evde-iş yerinde numune alma hizmeti için de 0 (553) 173 53 03 numaralı hattan whatsapp üzerinden de iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.
...
|
Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.
© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.