Sifiliz (Frengi) Nedir?
Sifiliz cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardandır. “Treponema pallidum” adı verilen mikroorganizma sifiliz hastalığının etkenidir.
Cinsel Temas:
Bulaşmada derideki taze lezyonların sızıntıları, meni ve vajina salgısı gibi vücut sıvıları ile temas sonucu, hastalık etkeni sağlıklı kişilere bulaşabilir. Özellikle anal ve oral ilişki sırasında bulaş sık görülmektedir. Ağız içerisindeki cilt bütünlüğünün tam olmaması öpüşme sırasında da hastalığın bulaşmasına zemin hazırlar.
Perinatal:
Konjenital sifiliz genellikle fetusun uterus içinde infekte olmasıyla oluşsa da doğum sırasında bebeğim doğum kanalından geçişi sırasında da bebeğe geçebilir.
Parenteral :
Kan transfüzyonu ile bulaşma olabilir.
Horizontal :
Bulaş eşya ile olabilir. Özellikle ortak kullanılan, cinsel nesneler sifiliz hastalığının bulaşmasına neden olur .
Bakteri kan yoluyla vücuda yayılır. Yaklaşık 20-25 gün sonra mikrop nerede vücuda girdiyse orada kırmızı, etrafı belirgin fakat ağrı yapmayan çıban şeklinde yaralar oluşur. Vajinada, genital bölgede, ağız ve dudakta oluşabilen bu yaralar 2-3 hafta sonra kendiliğinden geçerler bu sebeple bir çok kişi bu yaraları önemsemez.
Hastalık tedavi edilmediği takdirde, mikrop bütün vücuda yayılır. Yaklaşık 3-5 ay sonra hastada yorgunluk, baş ve eklem ağrıları, el ve ayakta, vücudun bazı bölgelerinde döküntü ortaya çıkar. Hastalığın bu dönemi uzun (1 yıldan fazla) sürer.
Hastalığın belirtileri olmasa da, yapılan testler sonucu hastalığın pozitif olduğu görülür ve bulaşıcıdır. Bu mikrop hala vücutta olduğundan bu dönem 5-10 yıl kadar sürebilir.
Bu evrede hastada ölümle dahi sonuçlanabilecek çok ciddi hastalıklara yol açar.
Sifiliz Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?
Sifiliz Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?
Bu testler arasında en spesifik (güvenilir) olanlar FTA Testi ve TPHA Testidir.
Sifiliz tanısının doğru ve hızlı konulmasında, kullanılan serolojik tanı testlerinin önemli bir yeri vardır. İnfeksiyonun serolojik tanısı için önce Venereal Diseases Research Laboratory (VDRL) veya Rapid Plasma Reagin (RPR) gibi non-treponemal testler kullanılır. Eğer sonuç pozitif ise bu Treponema pallidum Hemagglutination Assay (TPHA) veya Fluorescent Treponemal Antibody Absorption (FTA-ABS) gibi treponemal antijen ile hazırlanmış spesifik bir treponemal test ile doğrulanır.
VDRL ve TPHA testleri birbirlerini tamamlayan testlerdir ve bu iki testin birlikte kullanımı infeksiyonun tüm safhalarının tanımlanmasında veya infeksiyonun eliminasyonunda en doğru sonucu sağlar. Bunun için VDRL ve TPHA testleri yaygın şekilde tarama testleri olarak birlikte kullanılmaktadır.
...
|
Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.
© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.