×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Genital Sistem Enfeksiyonlarında Tek Test İle Etken Belirlenebiliyor

 Genital Sistem Enfeksiyonlarında Tek Test İle Etken Belirlenebiliyor

Genital sistem enfeksiyonları kadın ve erkeklerde en fazla görülen enfeksiyon hastalıklarındandır. Genital organlarda görülen enfeksiyonlar, birçok mikrobun bir arada oluşturduğu enfeksiyonlardandır.

Genital sistem enfeksiyonları vulvit, siğil (kondinom), genital uçuk, bartolin bezi absesi, Molluscum Contagiosum, vajinit, mantar enfeksiyonları ve klamidya, rahim ağzı enfeksiyonu, üreoplazma ve mikoplazma enfeksiyonları, Gonore (bel soğukluğu), Endometrit, frengi, Pelvik enflamatuar hastalıklara ve toksik şok sendromuna varan sonuçlara neden olabilmektedir.

Cinsel yönden aktif bireylerde sık görülen genital sistem enfeksiyonları hem kadınları hem de erkekleri etkilemektedir. Basit ve kolaylıkla tedavi edilebilen genital sistem enfeksiyonları, tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Genital sistem enfeksiyonları bazen belirgin belirtiler vermeyebilir. Bu nedenle bireylerin düzenli aralıklarla hekimlerinin belirlediği muayene ve tetkikleri ihmal etmemeleri gerekmektedir. İlerleyen enfeksiyonlar üreme organlarında kalıcı hasarlara neden olabilir.

Kısırlığa Neden Olabilir

Cinsel temas yolu ile geçen hastalıklardan en sık görülen Klamidya Enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar kadınlarda tüplerde tıkanıklık, yapışıklığa neden olarak dış gebelik ve infertiliteye neden olabilir. Klamidya enfeksiyonu doğumda yüzde 20-50 oranında bebeğe geçebilir. Bebeklerde göz enfeksiyonlarına ve akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir.  Gebelikte trikomonas enfeksiyonu erken doğum, düşük ağırlıklı bebek, lohusalıkta ateşli enfeksiyonlara neden olabilir. Primer herpes enfeksiyonları düşüklere ve gelişme geriliğine neden olabilmektedir.

Kadınlarda renkli (sarı, yeşil, gri, beyaz) akıntı, kanlı veya köpük görünümünde akıntı, beyaz peynir görünümünde akıntı, akıntı miktarında aşırı artış, cinsel ilişki sırasında ağrı veya kanama , genital bölgede kaşıntı veya yanma , idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma, aşırı terleme veya ateş, ishal ve bulantı, adet dönemi haricinde kanama, genital bölgede yara, siğil veya uçuklar, baş ve eklem ağrıları, alt karın bölgesinde ağrı görülebilir.

Erkeklerde, penisten akıntı gelmesi, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, karın ağrısı ishal, ateş, yorgunluk, baş ve eklem ağrıları, genital bölgede siğil, döküntü, kaşıntı veya yaralar görülebilir.

Tedavi edilmeyen erkek ve kadınlarda, enfeksiyonun kan yolu ile vücuda yayılması sonucu toksik şok sendromuna varabilen durumlar görülebilir. 

Erken Tanı Ve Tedavi Yaşam Kalitesini Yükseltiyor

Erkeklerde ve kadınlarda görülen genital sistem enfeksiyonları yaşamı tehdit edebilen boyutlara varabilmekte. Bu nedenle erken tanı ve doğru tedavi oldukça değerlidir. Genital sistem enfeksiyonları ciddi komplikasyonların dışında günlük yaşamı da olumsuz yönde etkilemekte, yaşam kalitesini düşürmektedir. Sık görülen mantar enfeksiyonları neden olduğu kaşıntı, yanma ve akıntı gibi bulgular nedeniyle günlük hayatı olumsuz yönde etkilemektedir.

HPV vücuda dahil olduktan sonra 2-3 ay içinde siğil oluşumuna neden olur. Siğiller en sık genital bölgede görülür ama vücudun her yerinde oluşabilir. HPV vürüsü kadınlarda rahim ağzı kanserine, erkeklerde ise ağız, dil ve anal kanalda kansere neden olabilmektedir.

Genital sistem enfeksiyonlarının erken tanı ve tedavisi kısırlık, dış gebelik, tekrarlayan düşüklerin önüne geçerek, ileride oluşabilecek ciddi komplikasyonları da engellemektedir.

Tanı

Bireylerin düzenli hekim kontrolünde olmaları ve genital sistem enfeksiyonlarının bulaşma yolları hakkında bilinçli olmaları,  aşı ve tedavilerini aksatmamaları oldukça önemlidir.

Genital sistem enfeksiyonlarının tanısı oldukça kolaydır. Hekim muayenesi, laboratuvar tetkikleri, gerekli durumlarda patolojik değerlendirme ile tanı kolaylıkla konulabilmektedir.

Laboratuvarımızda uygulanan genital sistem testi,  ürogenital sistemde enfeksiyon etkeni olabilecek patojenik etkenlerin incelenmesini, mycoplasma için sayım ve antibiyotik duyarlılığının belirlenmesini tek test ile sağlamaktadır.

Mycoplasma ve Ureaplasma, Trichomonas ve Candida (mantar), Escherichia coli, Proteus, Pseudomonas, Gardnerella vaginalis, Staphylococcus aureus, Streptococcus feacalis, Neisseria gonoreae (bel soğukluğu), Streptococcus agalactiae genital sistem testi ile tayin edilebilmekte, aynı numune ile antibiyotik seçiminin doğru olmasını sağlayacak, antibiyotik duyarlılığı testini de içermektedir.

PAP smear testi ile HPV’ye ait değişimler bulunduğunda aynı materyal içerisinde DNA incelemeleri de yapılarak HPV’nin tipi belirlenebilmektedir.

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.