Bağırsaklarımızın parmak izi mikrobiyota
Vücudumuzda yaşayan mikroorganizmaların tamamına mikrobiyota denir.
İnsanlara zarar vermeden yaşayan mikroorganizmaların taşıdıkları genoma mikrobiyom denir. İnsan mikrobiyotası başta bakteriler olmak üzere virüsler, mantarlar ve birçok ökaryotik mikroorganizmalardan oluşur.
Mikrobiyotanın insanlarda hastalık ve sağlık durumlarında önemli rolü mevcuttur. Kolon tek başına vücudumuzdaki mikroorganizmaların %70’inden fazlasını barındırmaktadır. Insanlarda sindirim sistemi mikrobiyotası intrauterin dönemde oluşmaya başlar. Mikrobiyotadaki bakteriler belirli bir oranda yararlı ve zararlı bakterileri içerir. Yararlı, zararlı bakterilerin oranı azaldığında mikrobiyal disbiyozis adını verdiğimiz patolojik süreç başlar. Sağlıklı mikrobiyotaya obiyozis denilmektedir. Mikrobiyotadaki yararlı bakteriler vitamin, kısa zincirli serbest yağ asitleri, Konjuge linoleik asit (KLA) üretimi, aminoasit sentezi, safra asitlerinin biyotransformasyonu ve hidrolizi, immün sistemin modülasyonu, amonyak sentezi, detoksifikasyon gibi biyolojik süreçlerde rol alırlar.
Bağırsak mikrobiyotası her bireyin kendine özgüdür. mikrobiyota coğrafi, genetik, doğum şekli, yaş, yaşam tarzı, beslenme, antibiyotik kullanımı ve geçirgen hastalıklar gibi kişinin yaşamı boyunca karşılaştığı endojen ve eksojen faktörlere bağlı olarak değişir.
1 yaşından sonra mikrobiyota erişkin mikrobiyotasına benzer hale gelir. Erişkin dönemde son şeklini almıştır. Bu durumda mikrobiyotanın %95 ini firmicutes ve bakterisitler oluşturur. Mikrobiyota üzerinde diyetin önemli rolü vardır.
Bireylerin mikrobiyota içeriği sabittir. Bu sabitlik birçok faktörle değişir. Bu bileşimi değiştiren temel faktörlerden biri antibiyotiktir. Aşırı Antibiyotik kullanımı antibiyotiğe dirençli patojenleri arttırır. İnsan vücudunun sağlıklı bir yaşam sürmesi için sağlıklı bir gastrointestinal sisteme sahip olması gerekir. Bağırsağın yararlı mikrobiyotasını güçlendirmek için probiyotik ve prebiyotik ve sinbiyotikler gibi gıda katkı maddeleri kullanılmaktadır. Probiyotikler yararlı canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler bifidobacterium gibi yararlı flora elemanlarının gelişmesini stimüle eden bağırsaktan emilmeyen karbonhidrat molekülleridir. Simbiyotikler Probiyotik ve prebiyotik kombinasyonuna verilen isimdir. intestinal mikrobiyota sindirim sistemi hastalıkları üzerine bağırsak epiteli, peristaltizmi gibi bir çok kilit noktada rolü ile etkilidir.
Bunun dışında enflamasyon, bağışıklık sistemi, beslenme endokrin sistem üzerine olan etkileri nedeniyle sindirim sistemi dışında çok sayıda hastalığın patogenezinde etkilidir.
...
|
Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.
© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.