×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç
  • Genel Bilgiler

Test Kataloğu

TEST KATEGORİSİ

Alerji Testleri

TEST ADI

Moleküler Alerji Testi

SİNONİM

MADX, ALEX, ISAC alerji panelleri, bileşen bazlı spesifik IgE

LABORATUVAR KODU

--

ÖN HAZIRLIK GEREKSİNİMİ

Yok

NUMUNE TİPİ

Serum

NUMUNE KABI

Sarı veya kırmızı kapaklı tüpler

NUMUNE RET NEDENLERİ

--

ÇALIŞMA ZAMANI

Her gün

SONUÇ VERME SÜRESİ

Ertesi gün saat 18:00

AÇIKLAMA

Moleküler alerji testi ile nano teknoloji kullanılarak, çok az bir kan örneği ile 300’e yakın alerjen madde ve bu maddelerin alerjiye neden olan bileşenleri saptanmakta ve kişinin alerjik yapısı ortaya konmaktadır.

Moleküler alerji testi aşağıda belirtilen gruplarda çok kapsamlı bir alerji testi yapmak mümkündür. Bu gruplar: 

  1. Polenler: Çim, ağaç ve yabani ot polenleri,
  2. Akarlar: Ev tozu ve ev depo akarları,
  3. Mikroorganizmalar: Maya ve küf mantarları,
  4. Bitkisel Besinler: Bakliyat, tahıl, baharatlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar,
  5. Hayvansal Besinler: Süt, yumurta, balık, et,
  6. Böcekler, zehirler: Ateş karıncası, bal arısı, yaban arısı, hamam böceği,
  7. Hayvan Epitelleri: Evcil hayvanlar, çiftlik hayvanları,
  8. Lateks

Moleküler Alerji Testi kandan alerjiye neden olan besin, polen, ev tozu mite, arı gibi çeşitli alerjenlere karşı spesifik IgE miktarını ölçerek vücudumuzun hemen hemen tüm solunum yolu ve besin alerjilerini ve alerji seviyesini saptar. Moleküler alerji testi nano teknoloji temelinde yapılır ve kişinin alerjik durumunun neredeyse tam bir resmi elde edilir. Moleküler alerji testi ile Immunoglobulin E (IgE) aracılığı ile oluşan gerçek alerjileri saptayabilir, gıda alımından 6 saatten daha geç hatta 1-2 gün sonra başlayan şişkinlik, bulantı, karın ağrısı gibi belirtiler gösteren besin intoleransında bu testin sonuç vermeyeceği bilinmelidir.

Moleküler alerji testi alerji şüphesi olan herkese yapılabilir. Ama bazı durumlarda moleküler komponentlerin ortaya çıkarılması gerekir. Örneğin standart testlerde bazen bir kişiye ait çok fazla sayıda alerji pozitifliği ile karşılaşılır. Bunun nedeni, bu alerjenlerin ortak bir bileşen protein yapısı bulundurmaları ile çapraz reaksiyon göstermeleridir. Sözgelimi kazein (Bos d8) sütte bulunan bir proteindir ve kazeine karşı reaksiyon, süt ve süt ürünlerine karşı güçlü bir alerjiye işaret eder. Bununla beraber kazein sıklıkla bir katkı maddesi olarak salam, sosis gibi ürünler, mısır gevreği, protein barı ve kremada da kullanılır. Bu nedenle kazeine karşı duyarlılığın tespit edilmesi çok farklı gıdalara karşı oluşan alerjiyi açıklamamıza yardımcı olur. Moleküler alerji testi ile çapraz reaksiyonlar ekarte edilerek kazein gibi gerçek alerjen komponent ortaya çıkarılır ve alerji aşısının bileşene dayalı olarak yapılarak daha etkili sonuç alınması sağlanır.

Ayrıca gıda alerjeni komponentleri, ısıtılmaya ve sindirime karşı farklı stabilite gösterirler. Örneğin yumurta alerjisinde alerji oluşturan komponentlerin bazıları ısıya duyarlı iken bazıları pişirmeye karşı dirençlidir. Bu nedenle ısıya-duyarlı alerjenlere karşı duyarlılıklar pişmiş yumurtada oluşmazken, yalnızca çiğ veya hafif pişmiş yumurta tüketimiyle belirtiler ortaya çıkar. Moleküler alerji testi ile besin alerjisi olan çocuklarda besinlerin içindeki bileşenleri saptayarak fırınlanmaya duyarlı olup olmadığını anlamak mümkündür.

Bununla beraber:

  • Daha kapsamlı alerji testiyle nadir alerjenlerin saptanmasında,
  • Ağız ve dudak etrafında alerjiyle kendini gösteren oral alerji sendromu olan hastalar için,
  • Alerjik şok geçiren çocuk ve yetişkinlerde nedeni saptamak için de Moleküler Alerji Testi yapılabilir.

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.