×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

ANA Testi

 ANA Testi

ANA Testi

Antikorlar enfeksiyonlardan korunmanızı sağlayan proteinlerdir. Vücut yabancı proteinle (antijen) karşılaşınca savunma mekanizması olarak salgılanır. Bu normaldir ancak vücudumuz kendi bağışıklık sistemi hücrelerini tanımaz ve onlara karşı immun yanıt geliştirirse bu otoimmünitedir. Kişinin kendi proteinlerine karşı gelişen antikorlar da otoantikor olarak adlandırılır.

ANA (anti nükleer antikorlar) hücre çekirdeği bileşenlerine karşı oluşturulmuş antikorlardır. Bunların sayısı otoimmün hastalıklarda artar.

ANA Testi bu otoantikorların miktar ve cinsini ölçer. Lupus, ilaca bağlı lupus, skleroderma, sjögren sendromu, polimiyozit, dermatomiyozit, miks bağ dokusu hastalığı, otoimmün hepatit gibi otoimmün hastalıklarda hastanın kanında bulunur. Bazen haşimato tiroidide de zayıf titrede pozitiflik görülebilir.

Otoantikorlar toplumun büyük bir kısmında bulunur. Toplumun %5’inde sayıları artmıştır, bu toplumun % 5’inin yarısında otoimmün hastalığa yol açar. ANA titresinin 1:40 ve daha az olması normal kabul edilir.

 

ANA Testi Nasıl Yapılır?

İndirek İmmün Floresein ve Elisa olmak üzere iki tipte yapılabilinir. Boyama şekline göre periferik, homojen, granüler, diffüz, nukleolar ve benekli olarak adlandırılır. Boyama şekli ile hastalık arasında bağlantı vardır. Romatoloji doktoru tarafından yapılan ayrıntılı muayene ve testlerle otoimmün hastalığın olup olmadığı belirlenir.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.