×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Domuz Gribi Tanısında İnfluenza Testleri

 Domuz Gribi Tanısında İnfluenza Testleri

Grip hastalığına neden olan influenza virüsü 3 gruba ayrılmaktadır;

İnfluenza B ve C sadece insanlarda grip enfeksiyonuna neden olurken A grubu bazı hayvanlarda da hastalığa neden olmaktadır. İnfluenza A H1N1 virüsü domuzlarda da görüldüğünden hastalığın adı Domuz Gribi olarak anılmaktadır.

Domuz gribi diğer grip türlerinde olduğu gibi hapşırma, öksürme yolu ile damlacıkların başka insanların solunum sistemine alınması veya kontamine yani balgam, burun akıntısı tükürük gibi vücut sıvıları ile kirlenmiş eşyalara dokunulması ile bulaşmaktadır. Hastalığın kuluçka süresi 1 ila 3 gün kadardır. Domuz gribinden korunmak için kalabalık ortamlarda mesafe korunmalı, hasta kişilerle ve kontamine olmuş eşyalarla temastan sonra eller en az 15 sn yıkanmalıdır. Ayrıca hasta kişilerin bulunduğu ortam ve sınıf gibi kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda, belirti ve buldular ve hastalığın gidişatı daha ciddi olabilir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve aşılanma önemlidir.

Domuz gribini diğer grip ve grip benzeri hastalıklardan ayırmak, boğaz veya burundan alınan sürüntü (ucunda pamuk bulunan özel bir çubuğun burun veya boğaza değdirilmesi) örneğinin incelenmesi ile mümkün ve kolaydır. Doktorunuz domuz gribinden şüphelendiğinde sizden Influenza A hızlı antijen testini yaptırmanızı isteyebilir. Domuz gribi hakkında daha ayrıntılı bilgiyi hekimlerinizden alabilirsiniz.

 

 

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.