×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Gonore / Bel Soğukluğu

 Gonore / Bel Soğukluğu

Gonore, diğer adıyla bel soğukluğu Neisseria Gonorrhoeae bakterisinin neden olduğu, cinsel temas ile bulaşan bir hastalıktır. Bel soğukluğu hastalığı her iki cinsiyette de görülmektedir. Tedavi edilmeyen gonore, kadınlarda ve erkeklerde çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Gonore; penis, vajina, ağız ve anüs temasıyla bulaşabilmektedir. Hastalığın anal veya oral yolla da bulaşabilmesi nedeniyle homoseksüel ilişkilerde de taşınması söz konusudur. Boşalma olmaksızın da hastalık partnere geçebilmektedir. Gonore hastaları partnerleri ile birlikte tedavi edilmezse hastalık tekrar bulaşabilmektedir.

Hamile anneden çocuğa vajinal doğum sırasında da geçebilmektedir. Neisseria Gonorrhoeae’nin tuvalet kağıdında 3 saat, klozet kenarında ve havluda 24 saate yakın yaşayabildiği bilinmektedir.

Gonore hastalığının en belirgin niteliklerinden biri de belirtilerini hemen göstermemesidir. Dolayısıyla gonore hastalığı belirtilerini yaklaşık olarak 4 ila 6 gün içerisinde göstermeye başlamaktadır. 

Şüpheli cinsel temasın 1-2 hafta sonrasında bel soğukluğu belirtileri ortaya çıkabilir. Bel soğukluğu bazı hastalarda ise belirti vermeyebilir.

En sık belirtiler;

İdrar yaparken ağrı, anormal vajinal akıntı, ara kanamalar, genital kaşıntı, karnın alt bölgesinde ağrı, adet düzensizliği, sarımtırak renkte ve kötü kokulu akıntı, yüksek ateş, ağrılı cinsel ilişki, erkeklerde penisten sarı renkte akıntı gelmesi ve ileri dönemlerde akıntı bölgesinde kızarıklık ve şişme, testislerde ödem ve sık idrara çıkma isteği görülebilir.

Tedavi edilmediğinde kadınlarda genellikle pelvik inflamatuar hastalığa (PID) yol açarak ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Erkek ve kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Ayrıca gonore hastalığı, hastanın HIV ile enfekte olma olasılığını arttırmaktadır. Mikroorganizma kan dolaşımına geçer ise eklemlerde de enfeksiyona neden olabilir.

Seroloji ve kültür yöntemleriyle bel soğukluğu tanısı alınan idrar ve kan numunesinden konulabilmektedir. Kültürde gonokokların üretilmesi tanı için yeterlidir. Klinik olarak tanı konmuş olsa bile bunun kültür ile doğrulanması gerekir.

Bel Soğukluğu Tanısı

Tüm hastalıklarda olduğu gibi gonorenin de erken tanısı çok önemlidir. Geç dönemde teşhis edilen vakalarda hastalığın genital organlarda bıraktığı zarar geri döndürülememektedir. Bel soğukluğu tedaviye son derece duyarlı bir hastalıktır. Antibiyotik tedavisi ile genelde iyileşme sağlanır. Antibiyotik kullanımından bir hafta sonra kültürler tekrarlanarak enfeksiyonun geçtiği teyit edilmelidir.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.