×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

HCV Testi

 HCV Testi

Hepatit C virüsü Non A – Non B hepatitlerinin en önemli etkenidir. Enfeksiyonların % 80’inin kronikleşmesi ve buna bağlı siroz ve hepatoselüler karsinom gibi önemli komplikasyonlar nedeni ile HCV tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunudur.

HCV enfeksiyonunda 6-8 haftalık kuluçka dönemi ardından akut hepatit gelişir. Akut hepatit çoğunlukla belirtisidir. %20-%30’unda halsizlik, iştahsızlık, bulantı görülür. Yakınmaları olan hastaların yarısında sarılık ortaya çıkar. Enfeksiyonların % 80’ni kronikleşir. Kronik enfeksiyonların çoğu yıllarca sessiz seyreder, yorgunluk ve karnın sağ üst kısmında rahatsızlık gibi hafif ve tipik olmayan yakınmalar olur.

Belirtisiz dönemde rutin biyokimyasal testlerde ALT yüksekliği saptanan ya da kan bağışı yapan ve tarama testlerinde HCV'si olumlu bulunan hastalarda rastlantısal olarak tanı konur. HCV enfeksiyonunun başlangıcından antikor yanıtının ortaya çıkmasına kadar geçen süre üç aydır. Bu süre altı aya kadar uzayabilir. Immunsuprese kişilerde yanıt hiç olmayabilir. Üçüncü kuşak tanı testleri tanıya yardımcı olamaz. RIBA ya da HCV-PCR uygulamak gerekir. HCV enfeksiyonlarında kesin tanı ancak serolojik olarak antikor yanıtının belirlenmesi ya da moleküler yöntemlerle (PCR) HCV RNA’nın gösterilmesiyle konur. Üçüncü kuşak testlerin özgüllüğü %99 olmasına karşın hala yalancı pozitiflik görülebilir. Bu nedenle pozitif sonuçlar RIBA ile doğrulanmalıdır. Biyokimyasal yöntemler daha çok hastaların izlenmesi için kullanılır.

Bulaş

Kan ve kan ürünleri en sık bulaş yoludur. Bunun yanında uyuşturucu kullananlar da ortak kullanılan enjektör ile, korunmasız cinsel ilişki ve anneden bebeğe geçiş (düşük olasılıkla) yolu ile bulaş olma ihtimali vardır.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.