×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Kanda Ve İdrarda Gebelik Testi

 Kanda Ve İdrarda Gebelik Testi

Beta HCG, İnsan Koryonik Gonadotropin olarak da isimlendirilen bu hormon tahlili, gebeliğin tespiti, dış gebelik şüphesi, gebeliğin ilerleyişi, düşük riskinin değerlendirilmesi, ayrıca bazı kanserlerin tanı ve takibinde kullanılır. Halk arasında kanda hamilelik testi olarak bilinen Beta HCG gebe olmayan kadınlarda kanda çok az miktarda bulunur, spermin yumurta ile birleşmesi sonucunda oluşan embriyonun rahim dokusuna yerleşmesi ile gebelik süreci başlar. Beta HCG hormonu döllenmeden sonraki 6. Günden sonra yükseliş gösterir. İlk olarak kanda yükseliş gösteren Beta HCG hormonu, birkaç gün sonra idrarda da yükselişe geçer ve bu süreden sonra idrar tahliliyle de gebelik tayini yapılabilir. Bu nedenle kanda gebelik tahlili daha erken sonuç verir. İdrarda gebelik testi bazı durumlarda yanıltıcı sonuç verebilir. İdrarda kanama, idrar söktürücü ilaçların kullanımı gibi nedenlere bağlı sonuç değişebilir. Adet gecikmesinden 10 gün sonra daha doğru sonuç verir.

Beta HCG hormonu gebelik dönemi süresince her iki günde bir artış gösterir. Bu artış bir önceki Beta HCG hormon değerinin yaklaşık iki katı olacak  şekilde olur. Şayet anne adayına yapılan kan testinde Beta HCG hormonunun değeri artış göstermemişse, bu durum bir problemin olduğu anlamına gelebilir. Kanda ve idrarda bakılan ve  pozitif çıkan gebelik testlerinin ultrason ve daha sonra yapılan testler ile doğrulanması gereklidir. Gebelikten kesin olarak söz edebilmek için, doktorunuzun ultrason ve muayene bulguları önceliklidir.

 

 

 

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.