×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Laktoz Tolerans Testi

 Laktoz Tolerans Testi

Laktoz basit anlatımı ile sütte bulunan şekerdir. Sütün içinde bulunan laktozun sindirilmesi için ince bağırsağımızın yüzeyinden salgılanan “Laktat” ismi verilen enzimin varlığına ihtiyaç duyulmaktadır. Laktat enzimi yardımı ile süt şekeri yani Laktoz yapıtaşlarına ayrılarak glikoz ve galaktoza ayrılır. Vücudumuzda laktat enziminin yetersiz olması veya işlevini yerine getirememesi sonucu laktat bağırsaklarda birikerek sıvı elektrolit problemlerine neden olur. İshal, bulantı, kusma, gaz problemleri, ishal laktoz intoleransı belirtilerindendir. Bu belirtiler genellikle besin alımından yarım saat ile 3 saat arasında ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde laktoz intoleransı olduğu öne sürülmektedir.

Laktoz tolerans testi yapılabilmesi için 8 saatlik açlık gerekmektedir. 50 g veya 2 g/kg laktoz 400 mL su içinde çözdürülerek oral olarak hastaya verilir. Daha sonra 0, 30, 45, 60 ve 90. dakikalarda kan alınıp glukoz düzeyi ölçülür. İnce bağırsak mukozasında laktaz eksikliğine bağlı olarak gelişen karbonhidrat emilim bozukluklarının değerlendirilmesinde kullanılan bu test kolunuzdan alınan kan örneği ile yapılmaktadır.

Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile bu hastalığın neden olduğu rahatsızlıklarla baş etmek mümkündür. Laktoz intoleransı belirtileri yaşayan bireylerin hekimlerine danışarak beslenmeleri düzenlenebilir ve uygun tedavi uygulanabilir.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.