×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Lipit Profili Ve LDL Kolesterol

 Lipit Profili Ve LDL Kolesterol

 

Kolesterol, lipid adı verilen bir tür kan yağıdır. Vücut için önemli bir yapıtaşı olan kolesterol yüksek değerlere ulaştığında kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Hayati fonksiyonları yerine getirmek ile görevli olan kolesterolün eksikliği fonksiyon bozukluğuna, çocuklarda gelişim bozukluğuna sebep olabilir. 

LDL, karaciğerde üretilen ve kolesterolü kan yoluyla taşıyan moleküler proteinlerdir. Amino asitleri ve anti oksidanları diğer hücrelere ulaştıran LDL, vücutta fazla miktarda bulunduğunda önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmekte ve negatif etkileri pozitif yönlerinden ağır basmaktadır.

LDL Kolesterol Yüksekliğinin Nedenleri

Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, stres, sigara kullanımı, genetik yatkınlık, ileri yaş, obezite, aşırı alkol tüketimi, kullanılan bazı ilaçlar, şeker hastalığı, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde arttırır.Lipit profili kalp damar hastalıklarına yakalanma  riskini belirlemek için , veya tedavinin etkinliğini değerlendirmek için istenen testler grubudur. Lipit panelinde Total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, Trigiliseritlere bakılmaktadır. Erişkinlerde olduğu gibi kalp hastalığı geliştirme riski artmış çocuklar ve gençler için de lipit profili tarama testleri önerilmektedir. Hayata sağlıklı kolesterol değeri ile başlayanlar ilerleyen yıllarda çeşitli etkenler nedeniyle yüksek kolesterol değerleriyle tanışır.Bu nedenle doktorunuzun önerdiği düzenli aralıklarla lipit profilinizin değerlendirilmesi kalp damar hastalıkları riskinizi azaltmak ve var olan kalp damar hastalıklarının tedavisini sağlamak için önemlidir. Damar etrafında biriken lipit bir süre sonra damarlarda daralmaya ve çeşitli organlara giden kan akışının yavaşlamasına yol açar. Tıkanıklık, özellikle büyük damarlarda görülür. Kalbi besleyen damarlarda oluşursa kalp krizine, beyni besleyen damarlarda oluşursa inmeye hatta ölüme neden olur. Beslenmenizin düzenlenmesi, lipit değerlerinizin takip ve tedavisi için hekiminizin önerilerine uymanız, gerekli durumlarda doktorunuzun önerdiği kolesterol ilaçlarını kullanmanız, düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmanız, oluşabilecek hastalıkları önlemede en önemli adımdır.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.