×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Moleküler Alerji Testi Nedir?

 Moleküler Alerji Testi Nedir?

Madx Moleküler Alerji Testi, besin, polen, ev tozu mite, arı gibi çeşitli alerjenlere karşı spesifik IgE miktarını ölçerek tüm solunum yolu ve besin alerjilerini ve alerji seviyelerini saptayan ve bunun yanı sıra total IgE düzeylerini de gösterebilen yeni nesil bir alerji testidir. Moleküler Alerji Testi; nano teknoloji kullanır ve alanında uzman kişiler tarafından, laboratuvar şartlarında değerlendirilmesi gereken bir testtir.

Alex2 Testinin Özellikleri Nelerdir?

* Alex2testi, standart alerji testleri ile saptanamayan alerjileri saptayan yeni nesil multipleks bir ELISA testidir.

* Tek bir kan örneğinden 300 adet alerjeni ve bileşeni inceleyebilir.

* Çapraz reaksiyona neden olan karbonhidrat yapısındaki maddeler ortadan kaldırılarak, alerjinin gerçekliğini ortaya koyar ve çapraz reaksiyona neden olan durumları saptayabilir.

* Alerjinin yapısını, süresini, ciddiyetini ve şiddetini belirler.

* Alerjen içinde saptanan moleküller sayesinde alerjinin gerçek bir alerji mi ya da molekül mü olduğu konusunda bilgi verir.

* Alerji aşısında kullanılması gereken alerjen özünü belirler ve etkili bir aşı tedavisi alınmasına yardımcı olur.

* Uzun süreli alerjilerin nedeninin araştırılmasına yardımcı olur.

* Alerjinin ne kadar süre devam edeceği ve fırınlamaya karşı ne kadar duyarlı olduğu hakkında bilgi sağlar.

* Alerjik şok geçiren çocuklarda ve yetişkinlerde durumun daha iyi araştırılmasına olanak tanır.

* Kronik ürtikeri olan hastalarda, durumun daha detaylı incelenmesini sağlar.

Madx Moleküler Alerji Testi Kimlere Yapılabilir?

* Alerji şüphesi duyan ve detaylı bir alerji testi isteyen kişiler

* Standart alerji testlerinde alerjiye sebep olan etken maddeleri saptanamayan çocuk veya yetişkinler

* Çoklu gıda alerjisi olanlarda daha kapsamlı alerji testi ile besin alerjilerinin daha kapsamlı yapılması için

* Astım, alerjik nezle, göz alerjisi, evcil hayvan alerjisi, arı alerjisi, besin alerjisi ağır egzama, kronik ürtiker, alerjik şok geçiren çocuklarda ayrıntılı bir şekilde alerjinin nedenini saptamak için

* Deri testi veya kandan yapılan standart testlerde çok fazla sayıda alerjisi çıkanlarda çapraz reaksiyonları ekarte ederek gerçek alerjilerin ortaya çıkarılması için

* Alerji aşısının bileşene dayalı olarak yapılarak daha etkili alerji aşısının yapılması için

* Ağız ve dudak çevrelerinde, alerjiyle kendini gösteren oral alerji sendromu olan hastalar

* Alerjik şok geçiren çocuk ve yetişkinler (Alerjik şokun sebebini belirleyebilmek için)

* Alerjinin fırınlamaya dayanıklılığını ölçmek için,

* Alerjinin şiddetini, ciddiyetini ve alerjik şok riskini ölçmek için

* Alerjinin süresini saptamak için

* Alerji aşısında kullanılacak alerjen maddenin özütünü belirlemek için yapılabilir.

Madx Moleküler Alerji Testi ile Saptanabilen Alerjiler Nelerdir?

Havada bulunan polenler, ev tozu akarları, evcil hayvanlar gibi solunum alerjenleri, arı alerjileri, detaylı besin alerjileri ve bunlarla birlikte alerjik maddelerin bileşenlerine (komponentlerine) karşı alerjenler belirlenmektedir.

Moleküler alerji testi ile yaklaşık 300 alerjik madde ve alerjik madde bileşenlerine bakılarak kişinin alerjisi kapsamlı bir şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu test ile ayrıca vücudun alerjik yapısını kabaca gösteren IgE seviyesi saptanmaktadır.

Moleküler Alerji Testi Bileşene Dayalı Alerji Aşısının Yapılmasını Sağlar

Alerjiye neden olan maddelerin bileşenlerine karşı alerjinin saptanması aşılamada çok önemlidir. Alex2 testi ile çapraz reaksiyonlara neden olan karbonhidrat yapısındaki bileşenler temizlendiğinden alerji aşısı içine sadece gerçek alerjenler konulması ve daha etkili bir alerji aşısı uygulanması mümkün olmaktadır.

Alerji Ciddiyeti ve Alerji Aşısının Ne Kadar Süre Yapılacağı Konusunda Bilgi Sağlar

Madx Mat moleküler alerji testi moleküler yayılmayı göstermekte ve alerjinin şiddeti hakkında bilgi vermektedir. Alerji, ilk geliştiğinde birkaç moleküle alerji mevcutken, zamanla moleküler yayılma olmakta ve başka moleküllere de alerji gelişmektedir. Bu da alerji aşısının etkili olup olmayacağı ve ne kadar süre alerji aşısı uygulanması gerektiği hakkında bilgi sağlamaktadır.


Madx Moleküler Alerji Testinin Deri Testi ve Kan Testleri ile Uyumu

Her iki testin de yöntemi farklıdır. Deri testinin hassasiyeti daha yüksek olmakla birlikte Madx Mat moleküler alerji testi sonuçları ile deri testi sonuçlarının uyumunun birçok alerjen için %90 üzerinde olduğu bildirilmiştir.

Moleküler alerji testi ile kanda bakılan alerjenlerin sonuçları da genelde %90 civarında uyumludur. Madx Mat moleküler alerji testinin çok daha ayrıntılı olması, çapraz reaksiyonlar ve gerçek reaksiyonları ayırması, aynı anda hem solunumsal hem besinlere çok kapsamlı değerlendirilmesi ve yapılan teste göre ücretinin de çok hesaplı olması nedeniyle çok daha faydalı olabilir.

Neden Madx?

Moleküler alerji testi yaptırmayı düşünüyorsanız testin Madx Mat olmasına dikkat edin. Çünkü Madx Mat moleküler alerji testi alerji uzmanları danışmanlığında analiz edilip değerlendirildiğinin güvencesini vermektedir. Test sonucu hakkında gerektiğinde alerji uzmanları ile telefon görüşmesi yapabilir ve ne şekilde hareket edeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

1. Kuruyemiş Alerjisi İçin Sonuç Verir Mi?

Madx Mat moleküler alerji testi, kuruyemiş alerjilerinde çok faydalı sonuçlar verir. Bu testle kuruyemiş alerjenleri ve içindeki bileşenleri ayrıntılı olarak test eder. Özellikle alerjik şok geçirenlerde, kişinin hangi kuruyemişe karşı çapraz reaksiyon göstereceği de ayrıntılı olarak ortaya çıkar. Kuruyemiş alerjileri ile birlikte görülebilen tohum ve baklagil alerjilerinin olup olmadığı konusunda bilgi sağlar. Alerjik şoka neden olabilecek besinleri ayrıntılı ortaya çıkarır. Kuruyemiş alerjisinin gerçek bir alerji mi yoksa polen alerjisine bağlı çapraz reaksiyon mu olduğunu ayırmada yardımcı olur.

2. Süt ve yumurta alerjisi olan çocuğum var. Fırınlayarak verebileceğim belli olur mu?

Madx Mat moleküler alerji testi ile süt ve yumurta alerjenleri ve bileşenleri ayrıntılı olarak değerlendirilir. Bu testin sonucuna göre fırınlanarak tüketilip tüketilemeyeceği ortaya konulabilir. Ayrıca diğer besinler de değerlendirildiği için çok değerli bilgi sağlar.

3. Egzamalı Çocuklarda ve Yetişkinlerde Faydası Var Mı?

Özellikle bebeklerde ve ciddi egzaması olanlarda besin alerjisi %30-40 oranında egzamayı tetikleyebilir. Bu nedenle Madx Mat moleküler alerji testi egzamalı hastalarda, özellikle tedaviye rağmen tekrarlayan veya ciddi egzaması olan çocuk ve yetişkinlerde yapılabilir. Ancak egzamanın nedeni bazen non IgE’ye bağlı olabilir. Bu durumda eliminasyon diyeti ve deneme yoluyla alerji saptanabilir. Bazen ciltte bulunan mantara karşı gelişen alerjiler de egzamanın nedeni olabilir. Bu testle mantara karşı karşı alerji olup olmadığı ortaya çıkarılabilir. Egzamanın diğer önemli nedenleri de cildin yapısıyla alakalı olup her zaman besin alerjisi olmayabilir. Bu nedenle sonuçların alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi çok önemlidir. Madx Mat moleküler alerji testi sonucunu alerji uzmanı ile telefonla konuşabileceğinizi unutmayınız.

4. Kullanılan İlaçlar Testi Etkiler Mi?

Antihistaminik gibi ilaçlar ve herhangi bir ilaç Madx Mat moleküler alerji testini sonucunu etkilemez. Bu nedenle test öncesi ilaç kesmeye gerek yoktur.

5. Bu Test Kaç Yaşında Yapılır?

Madx Mat moleküler alerji testi 2 aylıktan itibaren gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde yapılabilir. Bu testle spesifik IgE değerleri saptandığı için IgE’ye bağlı alerjik hastalık düşünülen her çocuğa yapılabilir.

 

 

 Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.