Alerjen Spesifik IGE
Alerjen Spesifik IGE astım, alerjik rinit, dermatit ve ürtiker gibi alerjik hastalıkların teşhisinde kullanılan bir testtir. Doktorunuz alerjik hastalıklardan şüphelendiğinde sizden alerjen spesifik IGE testini isteyebilir. Kolunuzdan alınan kan örneği ile test çalışılır.
Alerjik hastalıklar çağımızın en sık görülen sorunlarındandır. Çoğu zaman başka anlamlar yüklense de alerji tıbbi tanımıyla vücudumuzun yabancı maddelere karşı verdiği anormal reaksiyondur. Bazı kişilerde bu maddelere karşı reaksiyon görülmemesine rağmen, bazı kişilerde anormal reaksiyonların gelişmesinin nedeni henüz tam olarak aydınlanmamıştır. Genetik yatkınlığın alerji üzerindeki etkileri bilinmektedir ve ailesinde alerjik hastalık bulunan kişilerin vücutları bu yabancı maddelere daha yatkındır. Alerjenler kişiden kişiye farklılık gösterir; polen, çimen, toz, böcekler, besinler, ilaçlar ve bazen mesleki alerjenler, alerjiye neden olabilmektedir. Alerjik hastalıkların yaygınlaşmasında çevresel ve sosyoekonomik faktörler etkilidir. Sigara kullanımı, hava kirliliği, kapalı ortamlar, besinlerdeki katkı maddelerinin yaygınlaşması, toplumda alerjik hastalıkların görülme sıklığının artmasına neden olmaktadır.
Burun akıntısı, kaşıntı ve döküntüler, öksürük, nefes darlığı, yüzde ve dudaklarda şişlik, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı gibi bazı belirtiler alerji belirtileri olabilir. Diğer hastalıklara benzer belirtiler görülmesinden dolayı bulgular yanıltıcı olabilir. Alerjik reaksiyonlar bazen anaflaksi dediğimiz şok tablosuna neden olabilir. Anaflaksi ölümle sonuçlanabilen ve acil tıbbi müdahale gerektiren bir tablodur. Bu nedenle alerji belirtileri yaşıyorsanız veya çocuğunuzda alerjik bir hastalık olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuzdan bilgi alınız. Aile hekimleriniz sizi gerekli tetkikler ve tedaviniz için bilgilendirir. Bir veya birden fazla sayıda maddeye alerjiniz olduğunu düşündüren belirtiler ve bulgularınız olduğunda genellikle alerjen-spesifik IgE antikor testi istenir.
Alerjen maddelere karşı gelişmiş IgE karakterindeki antikorlar, hastadan alınacak kan örneğinde alerji testi yapılarak araştırılmaktadır. Alerjinin oluşmasında IgE adı verilen antikorlar çok önemlidir. Alerjinin tanısı da hastanın vücudunda alerjen için özgül IgE antikorlarının olup olmadığının araştırılması esasına dayanır. Immünoglobülin E (IgE), alerjik reaksiyonlarla ilişkili bir proteindir ve normalde kanda çok küçük miktarlarda bulunur. IgE, vücudun bağışıklık sisteminin bir bileşeni olarak (antikor) saldırganlara karşı savunma fonksiyonu görür.
Alerji testleri şüpheli tek bir antikora yönelik olabileceği gibi en sık karşılaşılabilen 35 alerjene karşı (CLA_TOP 35 Allergen), astım hastalığı olanlarda Solunumsal Alerjenler PHADIATOP paneli (Solunumsal Alerjenler) veya çocuklarda solunumsal ve gıda alerjenlerine karşı bakılan ALATOP (Pediatrik Solunumsal + Gıda Alerjenleri) paneli mevcuttur. Alerji Kan testleri için değişik yöntemler vardır. Yüksek kaliteli kan testleri cilt alerji testlerine göre oldukça spesifik yöntemlerdir.
Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.
Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR
...
|
Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.
© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.