×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Vajinal Mantar Enfeksiyonları

 Vajinal Mantar Enfeksiyonları

Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda %75 oranında görülmektedir. Yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren vajinal mantar enfeksiyonu, artan sıcak havalarla beraber aşırı terleme ve genital bölgenin sürekli nemli kalması ile yaz aylarında daha sık görülmektedir. Vajina ve vajen girişinde yanma, kaşıntı, peynirimsi beyaz akıntı, sık idrara çıkma, cinsel ilişki sırasında ağrı ve yanma vajinal mantar belirtilerindendir. Vajinal mantar enfeksiyonuna sıklıkla Candida Albicans adı verilen bir maya hücresi neden olmaktadır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Neden Olur? 

Vajinayı enfeksiyonlardan ve zararlı bakterilerden koruyan laktobasil olarak bilinen mikroorganizmaların sayısı çeşitli nedenlere bağlı olarak azaldığında, vajinal bölgenin PH dengesi bozulur, mantar ve bakterilerin sayısı artarak vajinal enfeksiyonlara neden olur.

Bağışıklık sisteminin bozulması, stres, uykusuzluk, şeker hastalığı, doğum kontrol hapları, uzun süreli antibiyotik kullanımı, sentetik iç çamaşırlarının kullanılması, gebelik, obezite, HIV virüsü, parfümlü ürünlerin genital bölgeye uygulanması, çeşitli nedenlerle vajinanın yıkanması (vajinal duş) tekrarlayan mantar enfeksiyonuna neden olabilir.

Kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonuna neden olan Candida Albicans maya hücresi, erkeklerde de penis başında benzer bir enfeksiyona sebep olabilir, bu nedenle vajinal mantar enfeksiyonunun tekrar etmemesi için tedaviye eş de dahil edilebilir.

Vajinal mantar enfeksiyonları bazı durumlarda başka enfeksiyonlarla beraber görülebilir. HPV virüsüne bağlı olarak mantar enfeksiyonu belirtilerine benzer şikayetler ortaya çıkabilir. (Genital siğillerin başlangıç evresinde kaşıntı şikayeti görülebilir ve mantar enfeksiyonu ile karıştırılabilir). Bakteriyel Vajinosis, Trikomonas Vajinalis, Gonore gibi hastalıklar da ilişki sırasında ağrı, vajinada yanma hissi, kaşıntı ve kötü kokulu, normalden faklı türde ve yoğunlukta akıntı, idrar yaparken yanma şikayetlerine yol açar.

Vajinal mantar enfeksiyonlarından korunmak için; pamuklu iç çamaşırların tercih edilmesi, genital bölgenin parfüm gibi kimyasal maddelerle temasının engellenmesi, vücut direncini düşüren nedenlerin belirlenmesi, vajinal duştan kaçınılması, uyku düzeninin sağlanması, beslenmenin düzenlenmesi gerekmektedir.

Tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında altta yatan hastalıkların değerlendirilmesi ve tedavisi oldukça önemlidir. Yukarıdaki şikayetlerin varlığında bir jinekoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuz muayenizin ardından sizden vajinal kültür isteyebilir. Vajinal kültür ile hastalığa neden olan etken belirlenerek etkene yönelik tedavi uygulanmaktadır. Kişinin uzmana danışmadan tedavi uygulaması, altta yatan nedenlerin belirlenmesini engeller, yanlış ilaç kullanımına bağlı genital bölgede irritasyon veya hastalığın kötüleşmesine neden olabilir.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.