×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Vitamin Testleri

 Vitamin Testleri

Biliyoruz ki vitaminler hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız için çok önemlidir. Bedenimiz, vitaminler olmadan işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getiremez. Sağlıklı beslenen sağlıklı bireylerde, vitamin eksikliği nadir görülür. Normal koşullarda vücudumuz için gerekli vitaminleri besinlerden karşılamak yeterlidir. Ancak bazen yanlış beslenme veya bazı hastalıklar vitamin ve minerallerin vücudumuzda azalmasına veya birikmesine neden olabilir. Bu nedenle eksikliklerin belirlenip yerine konması, gereğinden fazla vitamin alımına bağlı sağlık sorunlarının önüne geçilmesi önemlidir.

Vücudumuzda Vitamin Eksikliği Olduğunu Nasıl Anlarız?

Vitamin eksikliği ve fazlalığının bir takım belirtileri vardır. Halsizlik, isteksizlik , uykusuzluk veya aşırı uyuma ihtiyacı, yorgun hissetme, gibi depresyon  benzeri belirtiler, saç dökülmesi, tırnaklarda zayıflama, karaciğer fonksiyonlarında bozulma,ciltte kuruluk, ağız içinde sık yaralar oluşması, cinsel istekte azalma, çabuk yorulma, aşırı terleme, unutkanlık ve dikkat eksikliği gibi başka hastalıklarda da görülebilecek bulgular vitamin eksikliklerinde ve fazlalığında da görülebilir. Tiroid hastalıkları, böbrek üstü bezlerindeki sorunlar, ruhsal problemler, anemiler, hormonsal düzensizlikler gibi bir çok hastalıkla benzer bulgular gösterir. Bu belirtilerin nedeninin saptanmasında en önemli belirteç tetkikler ve doktor muayenesidir.

Bilinçsiz Vitamin Kullanımı Sağlık Sorunlarına Neden Olur Mu?

Bazı vitaminlerin fazlası vücudumuzda, karaciğer, beyin gibi organlarda birikmektedir. Özellikle A,D,E,K Vitaminlerinin bilinçsiz kullanımı ciddi sağlık sorunlarına ve toksik etkilere yani zehirlenmeye kadar varabilen sonuçlara neden olabilir. Son zamanlarda D vitaminin aşırı kullanımına bağlı acil servislere başvurularda artış görülmektedir. Fazla D vitamini kullanımı kandaki kalsiyum miktarının artmasına neden olarak hiperkalsemiye neden olmakta, safra ve böbrek taşı gibi sağlık sorunlarını tetiklemektedir.

Kimler Vitamin Düzeylerine Baktırmalıdır?

Vitamin eksikliği veya yüksekliğinden şüphelenen bireyler, böbrek hastalığı, mide ve bağırsak hastalığı, bağışıklık sistemi bozuklukları, şeker hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan bireyler, yaşlılar,orta yaştaki bireyler, ruhsal sıkıntıları olan bireyler, gebelik planlayan eşler, cilt ve sinir sistemine bağlı sorunlar yaşayan bireyler, vejeteryan beslenenler, yoğun alkol kullanan bireyler ve vitamin takviyesi alacak olan çocuklar mutlaka doktorlarının önerdiği vitamin tetkiklerini yaptırmalı ve eksiklikler ile fazlalıklar değerlendirilerek takviyeler veya beslenme programı uzmanları tarafından planlanmalıdır.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.