×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Yüksek Duyarlı C-Reaktif Protein (HS-CRP)

 Yüksek Duyarlı C-Reaktif Protein (HS-CRP)

C-reaktif protein (CRP), inflamasyona yanıt olarak karaciğer tarafından üretilen bir maddedir. CRP, infeksiyonun, travmanın, inflamatuvar romatizmal ve malign hastalıkların yol açtığı inflamasyonu en iyi gösteren testtir.

CRP Testi Ne Zaman Yapılır?

Koronel kalp hastalıkları dünyadaki ölümlerin en önemli nedenlerindendir. Erken teşhis ve tedavi ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler engellenebilmektedir. Günümüzde CRP değerinin doku hasarı ve enflamasyonun teşhisinde kullanılmasının ötesinde, kardiyovasküler hastalıkların teşhisinde de oldukça değerli olan yüksek duyarlı CRP ölçüm metotları geliştirilmiştir.

Yüksek duyarlı CRP, sağlıklı görünen bireylerde, ileride oluşabilecek kalp damar hastalıkları riskinin değerlendirilmesinde total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol gibi geleneksel biyokimyasal göstergelerden daha belirleyicidir. Kardiyovasküler hastalık riskinin hesaplanmasında hs-CRP ile, TC:HDLC oranının birlikte hesaplanması en iyi sonucu vermektedir.  


hs-CRP değeri,

  • İlk miyokard infarktüsü (kalp krizi) riskini belirlemede,
  • Kalp krizi sonrası hs-CRP değerindeki artış kriz sonrası hayatta kalma ve ölüm riskini belirlemede,
  • İlk kalp krizi sonrası kardiyak problemleri belirlemede,
  • Kalp damar hastalıkları ve inme riskini belirlemede klinik açıdan öneme sahiptir.

hs-CRP ye etki edebilecek bir ilaç kullanımı veya akut bir enfeksiyon hastalığı varlığında, kardiyovasküler hastalık riskini belirlemek için kullanılacaksa, hs-CRP ölçümü enfeksiyon tedavisinden sonra yapılmalı veya 2-3 hafta içinde tekrar edilmelidir. 

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.