×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Aşırı Geçirgen Bağırsak Sendromu

 Aşırı Geçirgen Bağırsak Sendromu

Aşırı Geçirgen Bağırsak Sendromu; (leaky Gut) sindirim sistemine ait sorunlar arasında önemli bir yer tutmaktadır. Geçirgen Bağırsak Sendromu; bağırsak duvarındaki boşlukların gevşemeye başlamasıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

Bağırsak duvarındaki boşlukların gelişmesiyle birlikte bakteri, toksinler ve sindirilmemiş gıda parçacıkları kan dolaşımına karışarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.

Nedenleri

Hastalığın kesin bir nedeni yoktur. Kişinin genetik yatkınlığının yanında yaşam tarzı sendromun ana sebeplerinden olabilir.

Aşırı yağlı beslenme, diyetlerde az lifli besinler ile beslenme, aşırı alkol tüketimi, antibiyotikler, tarım ilaçlarıyla temas eden yiyeceklerle beslenme, kişinin alerjisi olduğu besinle beslenme (laktoz, gluten, domates vb), mide ilaçları, yoğun ağrı kesici kullanımı, enfeksiyonlar, parazitler, stres, magnezyum, çinko, A vitamini eksikliği, D vitamini eksikliği, aşırı C vitamini ve demir alımı nedenler arasında sayılabilirler.

Aşırı Geçirgen Bağırsak Sendromu; kronik kabızlık, karaciğer yağlanması, birçok besine alerji gelişmesi, insülin direnci, otoimmün hastalıklar, (haşimato tiroidi, sedef) obezite veya aşırı zayıflık, depresyon, anksiyete, kronik yorgunluk gibi hastalıklara neden olur.

Tanı

Hastalığın doğrudan teşhisini koymak kolay değildir. Kabızlık, kronik ishal, şişkinlik gibi şikayetlerle gastroloji uzmanına başvurulmalıdır. Gaita testi ve bağırsak bütünlüğünün araştırılması için zonulin testi uygulanır.

Endoskopik yöntemlerle de sindirim kanalı görüntülenebilir.

Tedavi

Lif yönünden zengin besinlerle beslenme, alerjik reaksiyona yol açan gıdaların diyetten çıkarılması, stresten korunmak, egzersiz, mide ilaçları, antibiyotik, ağrı kesicileri az kullanmak, vitamin D, B12, A, çinko, magnezyum takviyeleri almak, prebiyotik ve probiyotik kullanmak tedavi yöntemleri arasındadır.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.