×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

HPV - Human Papilloma Virus

 HPV - Human Papilloma Virus

 

HPV, en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklarından biridir. Cilde temas yolu ile bulaşır,virüsün ana bulaşma yolu cinsel ilişkidir. Kadınlarda genital siğil (kondilom), rahim ağzı ve vajina kanserine, erkeklerde ise penis, skrotum kanserlerine yol açabilen bir virüstür.

HPV vücuda dahil olduktan sonra 2-3 ay içinde siğil oluşumuna neden olur. Siğiller en sık genital bölgede görülür ama vücudun her yerinde oluşabilir.Genital siğillerin bulunduğu dönemde HPV’nin aktif olduğu kabul edilir,siğillerin olmadığı dönemde ise virüs uyuyor kabul ediliyor ancak bu dönemde bile bulaşıcılık olabilmektedir.Siğillerin bulunmaması HPV taşımadığınız anlamına gelmez.Özellikle erkeklerde hiçbir belirti vermeyebilir.

HPV - Human Papilloma Virus Tanı Süreci

HPV vürüsünün kanser gelişimine neden olması 10-15 yıllık bir süreci kapsayabilmektedir.Toplam olarak insanlarda enfeksiyon yapan 200’ün üzerinde HPV virüs alt tipi belirlenmiştir.

Tanı: PAP Smear Testi ile HPV’ye tanı konulabilir. PAP Smear Testi ile HPV’ye ait değişimler bulunduğunda aynı materyal içerisinde DNA incelemeleri de yapılarak HPV’nin tipi belirlenir.

HPV’den korunmanın en  etkin  yolu aşı olmaktır. Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanımı koruma sağlamaktadır, ancak HPV bulaşıcılığı çok yüksek bir virüs olduğundan aşılanma çok önemlidir.Aşı HPV’ nin kanser yapan grubu HPV 16 ve HPV 18’e karşı; siğil yapan grubu HPV 6 ve HPV 11’den oluşan tiplerine  karşı korumaktadır. HPV 16 ve HPV 18, virüs kaynaklı hastalıkların %70’inden sorumludur.

HPV’ nin erken teşhisi erken müdahale sağlar ve hayat kurtarır.

  

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.