×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Over Kanseri Tanısında Yeni Markır HE4 Roma Skoru

 Over Kanseri Tanısında Yeni Markır HE4 Roma Skoru

HE4- Roma Skoru

Dünyada her yıl 200 binden fazla kadın jinokolojik kansere yakalanmaktadır. %70’ten fazla olgu geç tanı almaktadır. Bu nedenle JİNEKOLOJİK KANSERLER kadınlarda görülen en sık ölüm nedenleri arasındadır. Düzenli jinekolojik muayene ve laboratuvar testleri erken tanı konmasını sağlayarak hayat kurtarır.

Yakın zamana kadar over kanseri tanısında sadece CA 125 kullanılmaktaydı. Fakat kanser dışında da pek çok jinekolojik ve jinekolojik olmayan rahatsızlığın (Endometriyozis, adet düzensizlikleri, infertilite, pelvik enfeksiyon, hepatit, pnömoni, kalp yetmezliği, divertikülit) CA 125’ i yükselttiği saptanmıştır. Ayrıca over kanserli vakaların %20’sinde de CA 125'de yükselme olmadığı saptanmıştır.

CA 125'in over kanseri tanısındaki duyarlılığının düşük olması yeni bir marker arayışını beraberinde getirmiştir. Bu alanda yapılan araştırmalar sonucunda 11 kDa ağırlığında bir epididimal sekretuar protein E 4’ün prekürsörü olan HE4 keşfedilmiştir.

HE4’ün, over dokusuna spesifik olması ve yalnızca malinite durumda yükseklik göstermesi over kanseri tanısında önemli bir belirteç olmasını sağlamıştır. HE4’ün CA 125 ile birlikte değerlendirilip ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) skoruna göre analiz yapılması ile de testin duyarlılığını daha da arttırılmıştır.

 

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.