×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

QUANTIFERON Testi

 QUANTIFERON Testi

 

Tüberküloz, bütün yaş gruplarında görünen ve tüm sistemleri tutan önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir.

Dünya nüfusunun 1/3’ünün MYCO bacterium tüberculosis latent olarak enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Latent tüberküloz enfeksiyonu olan bireylerde yaşam boyu aktif tüberküloz gelişme riski %5-15'tir. Olguların çoğu enfeksiyondan sonraki ilk 5 yıl içerisinde ortaya çıkmaktadır. LTBE tanısında altın standart bulunmamaktadır. Son yıllara kadar LTBE tanısında kullanılan tek tanı yöntemi tüberkülin deri testi idi. Buna karşın TDT-BCG aşısı olanlarda ve tüberküloz dışı mikobakterilerle karşılaşan bireylerde yanlış pozitif, hücresel bağışıklık yetmezliği olan bireylerde, küçük çocuk ve yaşlılarda yanlış negatif sonuç verebilmektedir. Ayrıca TDT’de endürasyon çapının değerlendirilmesi subjektif olabilmektedir.

Son yıllarda kullanıma giren interferon gama salınım testleri bu kıstlamaları önemli ölçüde ortadan kaldırmıştır.

M.tuberculosis genomunun “region of differen-ce-1 (RD1)” bölgesi tarafından kodlanan, BCG suşlarında ve M.kansasii, M.szulgai veM.marinum dışındaki tüberküloz dışı mikobakterilerde bulunmayan ESAT-6, CFP-10 veTb7.7 antijenleriyle uyarılmış periferik kan mononükleer hücrelerinden salınan interferongama ölçülmektedir. Bu nedenle son yıllarda yüksek gelir seviyesine sahip ülkelerde LTBE tanısında İGST yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

 

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.