×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Çocuklarda Bağırsak Parazitleri Büyüme Ve Gelişimi Yavaşlatabilir

 Çocuklarda Bağırsak Parazitleri Büyüme Ve Gelişimi Yavaşlatabilir

 

Bağırsak parazitleri sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülen parazit hastalıklarındandır, özellikle okul çocuklarında sık görülen bağırsak parazitleri genellikle gözle görülemeyen yumurtaların ağız yolu ile alınmasıyla bulaşır. Bu parazitler gözle görülebilen hale gelerek sindirim sistemimizde yaşamaya ve çoğalmaya başlar. Bağırsak parazitleri 1-2 mm boyundan başlayarak 1-2 metreye kadar ulaşabilir.

Ülkemizde sıklıkla Entamoeba histolytica (amip), giardia lamblia, cryptosporidium parvum, enterobius vermicularis (kıl kurdu), ascaris lumbricoides (solucan), ancylostoma duodenale/necator americanus (kancalı kurtlar), trichuris trichuria (kamçılı parazit), tenia saginata/tenia solium (sığır/domuz tenyası) görülmektedir.

Bağırsak parazitlerinin insanlara bulaşma şekli fekal-oral yol denilen dışkı ile kontamine gıdaların alınması, parazit içeren az pişmiş veya çiğ etlerin tüketilmesi, larvaların toprakla temas sırasında deriden içeriye girmesi yolu ile bulaşabilir. Bu nedenle bağırsak parazitlerinden korunmak için el hijyeni, sebze ve meyvelerin hijyeni, çiğ et ve az pişmiş gıdaların tüketilmemesi, içme suyu temizliği son derece önemlidir. Çocukların ortak kullanılan tuvaletlerden bağırsak parazitlerini birbirlerine bulaştırmaları mümkündür. Bu nedenle çocuklara el hijyeni ve tırnak hijyeni konusunda bilgi verilmesi gerekmektedir. Kıl kurdu yumurtaları iç çamaşır ve yatak çarşaflarında bulunabildiğinden çarşaf ve iç çamaşırlar yüksek ısıda yıkanmalı ve ütülenmelidir.

Bağırsak parazitleri, karın ağrısı, ishal, kusma, bağırsaklardan yağ emiliminin bozulması ve buna bağlı açık renk dışkılama, mide ve gaz sıkıntıları,yağlı ve kötü kokulu dışkılama, gece kabusları ve uyku problemleri, makat bölgesinde kızarıklık ve kaşıntı, uykuda salya, diş gıcırdatma, gece işemeleri görülebilir. Bağırsak parazitleri bağırsakta emilim bozukluklarına neden olarak çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiler.

Tanı

Bağırsak parazitlerinin teşhisi dışkıda parazitin ve yumurtaların görülmesi veya Gaita yani dışkının makroskobik ve mikroskobik incelemesi ile kolaylıkla konulabilir. Bağırsak parazitlerinden şüphelendiğinizde uzmanınıza danışarak gerekli testleri yaptırabilir, tanı ve tedavi hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.