Demir Eksikliği
Demir eksikliği dünyada en çok görülen anemi yani kansızlık türüdür. Adet kanamaları, hamilelik, doğum ve emzirme nedeni ile kadınlarda daha fazla görülen demir eksikliği ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Demir vücudumuzdaki tüm hücrelerimiz için gereklidir. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin adı verilen protein ile doku ve organlara oksijen taşımada görevli demir, bağışıklık sistemi için de oldukça önemlidir. Demir eksikliği ciltte solgunluk, halsizlik ve yorgunluk, isteksizlik, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik, kulaklarda uğuldama, saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma, dikkat eksikliği, dikkati toplamada güçlük, çarpıntı, huzursuz bacak sendromu, öğrenme sorunları, unutkanlık gibi belirtiler yaratmaktadır.
Demir eksikliği; folik asit, B12 vitamini eksikliğine bağlı olabilir. Kadınlarda uzun, yoğun ve sık adet kanamaları, gebelik, emzirme ve doğum kan kaybı veya demir ihtiyacının artmasına bağlı olarak demir eksikliğine neden olabilir. Mide- bağırsak tümörleri kanama ve emilim bozukluklarına neden olarak demir eksikliğine sebep olabilir. Fazla miktarda çay kahve tüketimi, yetersiz ve sağlıksız beslenme demir eksikliği sebeplerindendir. Diyetler mutlaka uzman kontrolünde uygulanmalıdır.
Çocuklarda görülen demir eksikliği çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiler, konuşma sorunları, öğrenme bozuklukları, kaygı ve korku, iştah problemleri, uyku bozuklukları, pika sendromuna neden olabilir.(Toprak, duvar boyası, kalem ucu, kireç gibi besin olmayan maddeleri yemek)
Doktorunuz, kandaki demir seviyesini görmek için sizden kan tetkikleri ister, bu testler kandaki demir miktarını ve demir bağlama kapasitesini, kan sayımını, depo demir yani kanımızda depolanan demir miktarını, demir eksikliğine neden olabilecek diğer vitamin eksikliklerini ve demir eksikliğinin nedenleri araştırmaya yöneliktir.
Demir eksikliği tedavisinde amaç, eksikliğin nedenlerini bulup bu etkenleri ortadan kaldırarak eksikliğin yerine konmasını ve takibini kapsar. Örneğin, demir eksikliği mide bağırsak sistemindeki kanamadan kaynaklanıyorsa, kanama odağı tespit ve tedavi edilmelidir. Ayrıca demir eksikliğine bağlı ortaya çıkan hastalıklarında belirlenmesi tedavinin bir parçasıdır. Demir eksikliği tedavisi sırasında düzenli kan tetkikleri tekrar edilerek demir seviyesi kontrol edilir.
Demir eksikliğinden ve demir eksikliğinin neden olduğu hastalıklardan korunmak için sağlıklı ve düzenli beslenme, düzenli sağlık kontrollerinin yapılması, eksikliklerin erken dönemde belirlenmesi ve gıda takviyelerinin doktor kontrolünde ve bilinçli kullanımı önemlidir. Emzirme ve gebelik dönemlerinde doktorunuzun önerdiği takviyeleri düzenli kullanmak, geçirilmiş operasyonlar sonrası kan kaybına bağlı oluşabilecek eksikliklerin belirlenmesi için doktorunuzun önerdiği takip ve tedavilere uymak, demir eksikliği belirtilerinin görülmesi durumunda uzman yardımı almak demir eksikliğinden korunmanızı sağlar. Belirti ve bulgularınız size demir eksikliğini düşündürüyorsa mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.
Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR
...
|
Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.
© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.