×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Domuz Gribi

 Domuz Gribi

Grip, İnfluenza A virüsü tarafından oluşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, ateş yüksekliği (38‘C üzerinde), şiddetli kas ağrısı,eklem ağrıları,baş ağrısı, titreme,kuru öksürük ve halsizlik şikayetleri ile başlamaktadır.

Bu şikayetlere bazen boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde kanlanma, karın ağrısı, ishal ve kusma eklenebilmektedir. Genellikle bir hafta içerisinde belirtiler kaybolmakta, ancak halsizlik yakınması 2 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Tanı için Ne Yapıyoruz ?

Laboratuvarımızda halen, tanı için Inflenza A Hızlı Antijen testi yapıyoruz. Bu test, domuz gribine neden olan H1N1 ile ayrıca H3N2 suşlarını içermektedir. Test pozitif ise, %98 oranda H1N1 pozitif çıkmaktadır. Testin çalışma süresi 15 dakikadır. Test için burundan sürüntü alınmaktadır.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

Hastalık, insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Belirtilerin başlamasından bir gün önce ve 7 gün sonrasına kadar, hastalar bulaştırıcıdır. Virüsün bulaştığı yerlere temas edildikten sonra, ellerin ağıza veya buruna götürülmesiyle geçiş mümkün olmaktadır.

Domuz Gribi Hastalığının Tedavisi Var Mıdır ?

Grip hastalığında kullanılan antiviral ilaçlar, domuz gribine de etkilidir. Ancak bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gereklidir.

Grip Hastalığı Tanısı Alan Hastalar Ne Yapmalı ?

* Öksürme, hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendil ile kapatılmalı, mendil kullanıldıktan sonra çöp kutusuna atılmalıdır.

* Eller 15-20 saniye süreyle bol su ve sabun ile yıkanmalıdır. Alkol içeren el antiseptikleri, su ve sabuna ulaşılamayan durumda etkili olmaktadır.

* Domuz gribi tanısı alan hastaların bulunduğu mekan, sık sık havalandırılmalıdır.

* Bu kişiler, çevredeki insanlardan uzak durmalıdır.

* Beslenmesine dikkat etmeli ve bol sıvı almalıdır.

* Basit cerrahi maske, evdeki diğer kişileri korumak için kullanılabilmektedir.

Domuz Gribinin Bulaşması Nasıl Önlenebilir?

Günlük temizlikte kullanılan deterjanlar, 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu virüsün ortamdan uzaklaştırılması için yeterlidir. Hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol de virüsün öldürülmesini sağlamaktadır. Grip virüsünü taşıyan hastalara ait malzemeler, yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır.

 

 

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 
Dr. Selma GÖLLER

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.