×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç

Tiroid Hastalıklarında Tiroid Otoantikorları

 Tiroid Hastalıklarında Tiroid Otoantikorları

Tiroid hastalıkları dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak rastlanan bir hastalık grubudur. Tiroit bezi boyunda yer alan kelebek şeklinde, 15- 20 gram ağırlığında, sağ ve sol lob olmak üzere iki lobdan oluşan bir organdır. Tiroid bezinin görevi tiroid hormonlarını üretmek, depolamak ve gerektiğinde kan dolaşımına aktarmak, böylece vücut fonksiyonlarını ve dengesini sağlamaktır.

Tiroid bezi gıda ve su ile alınan iyot minerali ile tiroid hormonu üretmektedir.

Bağırsaklardan emilip kana karışan  iyot ile tiroid bezi TİROZİN isimli aminoasit ile birleşerek T3 ve T4 isimli tiroid hormonlarının oluşmasını sağlar. Tirozin aminoasitinin üretimi vücuda alınan protein ile gerçekleşmektedir. Üretilen T3 ve T4 hormonu,tiroid bezi tarafından kana salınarak tüm organlarımıza ulaşır ve işlevlerinde görev alır.

Tiroid bezinin çalışması beynin tabanında bulunan hipofiz bezi tarafından kontrol edilmektedir. Hipofiz bezi TSH adı verilen hormonu salgılayarak tiroid hormonu üretimini sağlar.

Tiroid bezi bazı hastalıklar nedeni ile az veya fazla hormon salgılayabilir. Bu durumda hipofiz bezi Tsh hormonu yolu ile  tiroid bezindeki hormon salgılanmasını kontrol eder.Tiroid bezinden az hormon salgılandığında hipofiz bezi TSH hormon miktarını arttırır, fazla tiroid hormonu salgılandığında ise hipofiz bezi ,TSH hormon miktarını azaltır. TSH bu nedenle tiroidi uyarıcı ( Tiroid Stimülan Hormon ) adını almıştır. Hipofiz bezi ise beynimizde hipotalamus tarafından kontrol edilir.

Tiroit bezinin vücut gereksinimden fazla tiroit hormonu üretmesine hipertirodi, yetersiz tiroid hormonu üretilmesine de hipotiroidi denilmektedir.

Ellerde titreme, çarpıntı, sıcağa tahammülsüzlük, sinirlilik, aşırı heyecan, duygusallık, kilo kaybı, aşırı terleme, saç dökülmesi, ishal, gözlerin ileri doğru çıkması gibi göz bulguları, kuvvet azalması, kadınlarda adet düzensizlikleri hipertiroidi, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kabızlık, çabuk üşüme ve soğuğa tahammülsüzlük, cilt kuruluğu, ciltte kabalaşma, turuncuya dönen renk değişiklikleri ise hipotiroidi belirtilerindendir.

Tiroid bezi hastalıklarında ayrıca tiroid antikorları denilen Anti-TPO ve Anti Tiroglobulin antikorları da değerlendirilmektedir. Bu antikorların yüksekliği tiroid hastalığının bağışıklık sistemindeki bozukluğa bağlı olarak çıktığını göstermektedir. Otoimmün hastalıklar vücudun kendi dokusunu yabancı bir doku olarak algılayarak onu yok etmeye çalışmasıdır. Bu nedenle bağışıklık sistemi tiroid bezini yabancı bir doku gibi algılayarak Anti-TPO ve Anti Tiroglobulin antikoru üretir. Bunun sonucunda tiroid bezi harap olmaya başlar. Bu hastalığa Haşhimoto Hastalığı denir. Tsh Reseptör Antikoru Graves Hastalığı denilen ve gözlerde belirgin büyümeye neden olan tiroid bezinin aşırı çalışması hastalığında yükselmektedir.

Anti TPO Değerinin Yüksek Olması

Tiroid kanserleri, otoimmün hemolitik anemi, zehirli olmayan noduler guatr, romatoid artrit, sistemik lupus erittematozus, gibi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Şikayetleriniz doğrultusunda hekiminizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

 

 

Bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Talatpaşa Laboratuvarlar Grubu Biyokimya Uzmanı
Profesör Dr. Ahmet VAR 

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.